تلاش مجلس یازدهم برای نهادینه‌کردن مفهوم واقعی توسعه/ الگوهای رایج جوابگوی مشکلات نیست

۱۱ خرداد ۱۳۹۹ | ۰۹:۰۹ کد : ۱۳۸۵۸ اخبار واحد
دبیر هم‌اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی استان کرمان گفت: «تلاش برای نهادینه‌کردن مفهوم واقعی توسعه باید در رأس سیاستگذاری‌های مجلس یازدهم باشد؛ چراکه الگوهای رایج توسعه نمی‌تواند جوابگوی حل مشکلات باشد.»

محسن زاینده‌رودی در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا با اشاره به آغاز کار مجلس یازدهم شورای اسلامی اظهار کرد: «تأکیدات مقام معظم رهبری در اولویت‌دادن به معیشت طبقات ضعیف و توجه عمیق به مسائل فرهنگی بیانگر اهمیت‌دادن به مفهوم واقعی و محتوای توسعه است.»

عضو شورای بررسی متون پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی  وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: «وقتی نگاه ما به توسعه، نگاهی شکلی، فیزیکی و ظاهری باشد، قطعاً نشان می‌دهد که دچار چالش ذهنی در مفهوم توسعه هستیم؛ بنابراین آنچه که تاکنون در جامعه و در مراکز تصمیم‌گیری و قانون‌گذاری ما اتفاق افتاده است، نشان از این دارد که ما از مفهوم واقعی و محتوای توسعه کاملاً دور شده‌ایم.»

وی افزود: «ازجمله این اتفاقات می‌توان دخالت انواع سلیقه‌های شخصی در برنامه‌ریزی‌های توسعه و وجود تعاریف متفاوت از توسعه و اینکه هیچ اعتقادی به اندازه‌گیری و کمی‌کردن مفهوم توسعه در جامعه وجود ندارد و در تمام برنامه‌ها بدون استثنا از مفهوم رشد اقتصادی به‌دلیل این قصور علمی استفاده می‌شده است و اعتقادنداشتن به قانون‌مندی‌های علم توسعه برای کاربست در برنامه‌ریزی‌ها و دخالت دولت در همه عرصه‌ها بدون هیچ معیار علمی را نام برد.»

دبیر هم‌اندیشی استادان و نخبگان دانشگاهی استان کرمان ادامه داد: «درنهایت وقتی نمی‌توانیم بسیاری از کالاها و خدمات عمومی را قیمت‌گذاری کنیم به این معنی است که از مفهوم واقعی توسعه فاصله گرفته‌ایم.»

این استاد دانشگاه بیان کرد:  «تأکید به تلاش فکری و علمی در حوزه توسعه و استفاده و اهمیت‌دادن به مفهوم پیشرفت به جای توسعه، نشان‌دهنده مشکلات روش‌شناسی و نبود درک چیستی توسعه در محافل علمی و سیاسی جامعه است.»

الگوهای رایج توسعه نمی‌تواند جوابگوی حل مشکلات جامعه باشد

مدیرگروه اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان عنوان کرد: «اگر به‌طور علمی و واقع‌بینانه‌ای از روش‌های عینی و تاریخی به بررسی و چیستی توسعه بپردازیم، قطعاً مفهوم توسعه با غربی‌شدن متفاوت خواهد شد و درنتیجه به‌کارگیری الگوهای رایج توسعه نمی‌تواند جوابگوی حل مشکلات جامعه ما باشد.»

زاینده‌رودی خاطرنشان کرد: «در این منظر مفهوم توسعه با پیشرفت یکسان خواهد بود و اتکای ما به قانون‌مندی‌های توسعه بیشتر خواهد شد و ضرورت مباحت نظریه‌پردازی و حوزه تولید علم آن، جایگاهی که مقام معظم رهبری در حل گره‌های علمی (چالش ذهنی) جامعه انتظار دارد، پیدا خواهد کرد.»

سرمایه اجتماعی و انسانی، مهم‌ترین عامل پیشرفت و توسعه واقعی

عضو شورای بررسی متون پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی  وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یادآور شد: «بحران‌ها و چالش‌های (طبیعی و غیرطبیعی) سال ۱۳۹۸ نشان داد که تأکید به سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی هنوز هم مهم‌ترین عامل پیشرفت و توسعه واقعی است و وقت آن رسیده که با سرمایه‌گذاری بیشتر در نیروی انسانی و توجه به ابعاد پنهان سبک زندگی با تحلیل‌های هزینه-درآمد خانوارها، زمینه‌های استفاده از توصیه‌های اقتصاد رفتاری را در کانون بحث‌های سیاستگذاری قرار بدهیم.»

دانشیار پایه ۲۶ دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان ادامه داد: «بدون‌شک توجه به روش‌های کاهش هزینه زندگی و در نتیجه افزایش درآمد واقعی و مدیریت درست منابع می‌تواند در ایجاد سبک زندگی هوشمندانه و هم در اعمال سیاست‌های کلان نقش مؤثری داشته باشد. به عبارتی دیگر توجه بسیار عمیق به زندگی روزمره مردم و کوشش در راستای افزایش کیفیت زندگی و شادمانی، موتور اصلی جهش تولید و رفع بحران‌های پیش‌رو خواهد بود.»

زاینده‌رودی تصریح کرد: «شرط افزایش کیفیت زندگی و شادمانی، ایجاد بسترهای انعطاف‌پذیری ترجیحات و دادن اطلاعات درست، مفید و ضروری به مردم برای ایجاد اعتماد و اطمینان آنان است که از اولویت‌های مبانی اقتصاد رفتاری است و مجلس یازدهم باید به این موضوع توجه بیشتری داشته باشد؛ بنابراین تلاش برای نهادینه‌کردن مفهوم واقعی توسعه باید در رأس سیاستگذاری‌های مجلس باشد.»